Meny Stäng

Mottagningen har under 2022/2023 engagerad sig i förebyggande arbete i föreningar. Mottagningen är ensam i Regionen om att förebygga skador för barn, unga och vuxna på en systematisk måte. Skador kan redan förebyggas från 12 år och uppåt.

– I gruppen som följde övningarna minskade skaderisken med 64 procent, säger Markus Waldén, som är ortopedläkare och delansvarig i forskningsstudien.

  Läs mera

KORT OM STRUKTUREN I KONCEPTET 

Förebyggande koncept för idrottsföreningar

Akuta skador och förebyggande åtgärd.

Akuta åtgärd:

Utarbeta rätt information av hantering av skador och subakuta skador. Viktig att skadorna blir rätt omhendetakande för att minimera skadan, få en optimal start på rehabiliteringen och snabb återgång till träning och match..

Kunskapsökning om akut omhändertagande av de mest förekommande skadorna.

 1. Rutin och Information om när kontakta du – Akuten på 113, Rådgivning på vård av skador 1177, Rådgivning Folksam- Råd och Vård för idrottsskador, bedöma och anmäla idrottsskador. Mob: 020–44 11 11. När Kontakta din Vårdcentral och Fysioterapi.
 2. Rutin och Information- Lathundar på akut omhändertagande på dom mest vanliga skadorna som ankelskada, knäskada, lår höna samt muskelbrist och hjärnskakning.
 3. Rutin akutväskan samt rätt innehöll.
 4. Rutin och Kurs hjärtstartare.

Förebyggande åtgärd:

 1. Uppvärmning och förebyggande övningar – evidensbaserade.
 2. Screening av knä och anklar på gamla skador.
 3. Kartläggning av kompetensen på tejpning och annat stöd.
 4. Knä över tå principen, kurs alla tränare
 5. Behov av tapekurs?
 6. Rutin och Information- lathuind på Rehabilitering av de mest vanliga skadorna.
 7. Rutin och Information- När kan spelaren återgå till träning och match?
 8. Rutin information vid rehabilitering Skicka SMS på 0739522022 till oss påföljande vardag eller vid dags för rehab. Så kontaktar ni oss: Visitkort.
 9. Fördelning av arbetsuppgifter, tidslinje och ansvar.
 10. Införing av Rutinerna med uppföljning i föreningens Kvalitetsledningssystem.
 11. Annat?

Ett viktigt ärbjudande är att inför lov att ärbjuda förebyggande handledning på skador för  opptimal restitusion och  handtering/rehab under lovet. Belastningsskador behöver ofta längre tid en den tiden man har mellan varje match.